Followers

Tuesday, December 13, 2011

~Bowling~

Salam..

Hi all readers... Disebabkan Fizah sangat suka main bowling.. So, kali ni Fizah nak story pasal bowling... Untuk pengetahuan readers, Fizah sebenarnya da lama sangat minat tengok orang main bowling... Tapi baru pertama kali main masa study dekat matrix dulu... (If tak silap la... heeeee~)

Fizah ni bukan la seorang expert, jadi Fizah review la daripada orang yang lebih pakar... Heeee~

So, tips yang Fizah nak bagi ni Fizah da translate dalam Bahasa Melayu dan mengikut ayat sendiri.... Heeeee~

Jika korang merupakan orang yang baru nak belajar main boling ni dan korang juga mahu lebih mahir dalam game ni.. Korang kena ikut tips yang berikut :

~Picture pinjam dari sini~
1. Korang kena pastikan korang pakai saiz kasut yang betul.

2. Korang kena pastikan bola boling yang korang gunakan sedang-sedang elok (tak terlalu berat dan tak terlalu ringan) ... SEBABNYA, bola ni sangat-sangat la penting untuk memastikan korang dapat keseimbangan yang betul...

3.Tip yang berikutnya ialah korang kena menggunakan 5 langkah semasa korang nak baling bola tu (daripada tempat ambil bola hingga ke lane)

4. Korang kena rajin belatih.. Belatih dan teruskan belatih... =)
~Picture ambil dari sini~

5. Untuk permulaan, korang buat la balingan bola lurus dulu... Lepas korang dah lebih mahir, boleh la korang mula buat balingan bola spin (Fizah pun tak pernah cuba lagi... Belum berani lagi... )... Korang biasakan aim pada pin ke-7 dan pin ke-10 selagi korang boleh, supaya korang boleh dapat balingan spares if korang tak dapat balingan strikes..
~Picture ambil dari sini~

6. Seterusnya, korang kena belatih untuk buat balingan pantas supaya bola tu akan bergerak perlahan-lahan daripada tangan korang dan melalui lane tanpa menghentak lantai lane.. Korang JANGAN SEKALI_KALI CAMPAK BOLA BOLING masa buat balingan... Korang kena lepaskan bola tu dengan perlahan (dengan penuh sopan-santun) semasa membuat balingan ke lane... 
Ok la, tu je tips untuk kali ini.. ~Tips dapat dari sini~

2 comments:

LynN.. said...

jom bowling!!!

++iezza_fizah++ said...

jom...the curve yok... terbaaaeeeekkkk~