Followers

Tuesday, October 25, 2011

~Gigi Besi~

hye korang...

     Utk entry kali ni nak cerita pasal gigi besi a.k.a braces....hehehe...Harini da msuk hari ke-6 saya memakai braces...hahaha...Actually macam x percaya...Every morning bangun tdo rase mcm mimpi yg skrg ni saya bergigi besi...

     Nak tau x macam mana saya blh mmberanikan diri utk memakai braces ni?Meh nak story...Kisah bermula apabila saya pergi ke klinik gigi untuk mencuci gigi...Da lama da ni tau..If I not mistaken before join PLKN...Korang tau x mase ni Allah je yang tau bertapa saket nya cuci gigi ni...Darah x payah cakap la..Memang x berhenti2 keluar...Pedih yang teramat...X dapat nak gmbarkan dah mcam mana..Serius mmg saket...Sebab apa blh jd macam tu?Sebabnya gigi saya x rata dan berlapis...

   After that ada juga pergi cuci gigi lagi...Still bleeding...Ish3..Sengsara sgt...So,saya pun buka cerita pasal braces kt my mom...Then she said "ok, pakai braces la cam tu...cari klinik yang blh buat.. "... Terasa sgt excited sbb my mom da bg approval...Yeay!!walaupun dlm hati cakap "macam mana la ea pakai braces nnti,saket x ea?huhuhu".

     Pada tanggal 20 OKTOBER 2011...Saya dengan perasaan yang bercampur baur telah memberanikan diri memandu kereta ke Klinik Darshan, kat Jalan Beserah, Kuantan...Dlm hati dup dap dup dap...Sbb x tau apa yg akan berlaku...hahaha...

     Sampai kat Klinik, saya pun tanya kat adik yang kerja kat situ " Nak buat braces mcam mana ye?". Adik tu jwb "Nak buat harini pun blh.."...Saya pun cam terkejut la kan "Ooo...Blh ea wat harini"...sebenarnya dlm hati mcm x bersedia lagi sbb takut kena cabut gigi..Hahaha...Bcam budak2 pula kan...

     Next, masuk bilik Doktor..He check my teeth...He said "harini x cabut gigi lagi...if perlu cabut,he will tell me later..". Saya pun dalam hati cakap "Alhamdulillah...lega rasa...hahaha" Then, buat acuan gigi kat bilik sebelah..Lepas tu, doktor cuci2 sikit gigi..letak gam then terus pakai braces...Untuk pengetahuan korang, masa doktor tu pasang braces,serius tak rasa saket pun masa tu..And after mula2 pasang tu macam x perasan pun da pkai braces...tah pape tah...x sampai sejam pun settlekan semua ni... :)

   Korang, braces saya pink colour tau...Adik yang kerja kat situ yang pilih...She didnt ask me pun...Hahaha...X kesah la..Siyes gigi feminin... :)

~Ni la contoh braces warna pink~
     Petang tu saya still boleh makan lg, korang...Siap makan ketam lagi...Sbb kak ngah saya masak ketam..Hahaha...But,mlm tu nak kunyak ikan bilis pun da x boleh...Hahaha...Nasib la kan...Ikut pengalaman org2 yang pernah pakai pun mmg awal2 pakai x berapa boleh makan...So,most of the time,saya akan pergi cari bubur...hehehe...

Ok la, saya sambung cerita laen kali pula... :)

18 comments:

LynN.. said...

sy pown ade tnye my fiacee nk buat gigi besi tp die ckp xpayah laa..die ckp kalo nk buat tggu pas kawen dlu,nnt tym kawen gmbr jd x lawa sbb pakai braces..haha...mcm2 laa dier tu..heee~

++iezza_fizah++ said...

hehehe...x lawa ke pakai bracess?alaa...nk kna cabut skrg la ni ye...heeee~

LynN.. said...

haha..amek laa gmabr dgn bracess post dlm blog..heee~

++iezza_fizah++ said...

da amik da..tp namo upload...lalala~

lily said...

errr tkt dgr sush nk mkn..smpe ble pkai braces?anggran kos bp eh..wahhh dh mcm reporter lak :-p

++iezza_fizah++ said...

lily: jgn la tkot..skrg da blh mkn da...just gigi dpn x blh nk gigit lg...heee~

x sure sampai bile...tgk pada pergerakan gigi jugak...anggaran kos biasanya rm5+++ ke rm7+++ kat private... tapi private yg fiza pergi ni Rm3k... kat perak ada 1 klinik private yg rm3k jugak... :)

Anonymous said...

saya nak ty berapa kos rawatan awak msa pakai braces kat klinik gigi dr.darshan tu? sebb saya pon nak buat kat situ tapi tengah survey

OYIKY said...

hey dear fizah, nak tanya. brp awak bayar untuk deposit? awak buat braces rm3k murah la sy rasa. sbb tmpt lain semua rm5k-6k kan? kenapa boleh murah sgt ni? mcm x percaya. hehe

Anonymous said...

brape harge bt braces ni?

Anonymous said...

Kat klinik mana buat braces di kuantan?

-ayu-

Anonymous said...

skrg pkai lg ke? so far cmne layanan doc darshan tu kt awk?? actually doc tu x mesra patient lgsg. serious nyesal wat braces kt ctu....(luahan hati je...) hehehe...

Anonymous said...

Salam nk tnye..
Sakit x pakai braces??nak pakai jgk tp takut sakit..:-(

a.rin.sya.zam said...

berapa harga awak buat braces ney ek? tiap bulan kena datang jumpa doktor ke? huhu

sarah said...

salam..nak tanye klinik darshan ni cost buat braces rm3k ehh? awak bayar installment brape? n tiap bulan bayar rm50 kan nk ketatkan gigi? hee..byk tye pulak..

sarah said...

salam..nak tanye klinik darshan ni cost buat braces rm3k ehh? awak bayar installment brape? n tiap bulan bayar rm50 kan nk ketatkan gigi? hee..byk tye pulak..

Anonymous said...

Hi nak tanya. awak dah cabut ke braces? how much ye total buat kat klinik darshan selepas habis cabut? mekasih jawab (:

Anonymous said...

Klinik darshan berapa harga eh psg braces

++iezza_fizah++ said...

Salam semua. maaf sangat sebab sampai bersawang dah blog ni. Basic kena bayar memang RM3000. Deposit RM1500, lepas tu setiap bulan bayar RM100 (ansuran) + RM50 untuk tukar getah.

kiranya total dalam RM4000+ juga la.

Fiza sekarang ni belum tanggal lagi, tunggu space kat bawah ni hilang. :)

Pada pendapat Fiza, better u oolls cari klinik lain kot. leceh sikit sebenarnya dengan DR ni.heeee~